Handmatige partij
Stap 1: Informatie verzamelen
Om een netbeheerder in http://Mijnaansluiting.nl te kunnen registreren zijn een aantal basisgegevens nodig van de organisatie.
Algemene organisatiegegevens
Voorzie de template van de correcte organisatiegegevens en voeg deze als bijlage toe aan het betreffende service request:
Stuur hierbij het logo als losse bijlage mee.
Verzorgingsgebied
Een organisatie kan één verzorgingsgebied tegelijkertijd actief hebben staan. Dit verzorgingsgebied dient aan een aantal eisen te voldoen alvorens deze kan worden verwerkt in http://Mijnaansluiting.nl en kan op hoofdlijnen in twee verschillende :formaten worden aangeboden:
CSV (Comma Seperated Values)
KML (Keyhole Markup Language)
Toegang tot de acceptatie omgeving
De URL van de acceptatie omgeving: https://acceptatie-www.mijnaansluiting.nl/home
Een nieuwe organisatie zal nooit direct op de productie omgeving worden aangemaakt, maar zal in eerste instantie op de acceptatie omgeving van http://Mijnaansluiting.nl .
Deze omgeving is niet vrij toegankelijk vanuit de externe omgeving.
Om de netbeheerder toegang te kunnen geven tot de acceptatie omgeving zal de netbeheerder intern moeten nagaan via welk IP-adres toegang verleend moet worden tot de acceptatie omgeving door http://Mijnaansluiting.nl .
Dit kan over het algemeen nagevraagd worden bij de netwerkbeheerder of via een website zoals https://www.whatismyip.com.
De benodigde IP-adressen kunnen worden aangeleverd via de volgende template:
Stap 2: Organisatie aanmaken & IP-adressen vrijgeven
Wanneer de benodigde gegevens zijn aangeleverd aan de functioneel beheerder van http://Mijnaansluiting.nl , zal deze een verzoek indienen bij de technisch beheerder van http://Mijnaansluiting.nl om de Netbeheerder als organisatie aan te maken. Het kan een aantal dagen duren voordat dit verzoek verwerkt wordt.
Los van het verzoek om de organisatie aan te maken op acceptatie, wordt er nog een verzoek door de functioneel beheerder bij de leverancier ingediend voor het vrijgeven van de opgegeven IP-adressen, zodat de netbeheerder de acceptatie omgeving kan benaderen.
De organisatie zal met een aantal basisgegevens worden aangemaakt door de technisch beheerder, waarna de functioneel beheerder de overige opgegeven informatie invult in http://Mijnaansluiting.nl . Als alle gegevens opgevoerd zijn en de IP-adressen zijn vrijgegeven, dan zal de netbeheerder hiervan op de hoogte gesteld worden, zodat de netbeheerder door kan met Stap 4.
Stap 3: Verzorgingsgebied koppelen
Nadat de organisatie gegevens zijn gevuld in het LIP, zal de functioneel beheerder het aangeleverde verzorgingsgebied inladen in de polygonentool.
De ingangsdatum van het verzorgingsgebied is over het algemeen gelijk aan de datum waarop het verzorgingsgebied wordt opgevoerd.
Het is echter ook mogelijk om een verzorgingsgebied te activeren op een later datum, dit dient dan van te voren te worden aangegeven bij het aanleveren van het verzorgingsgebied.
Stap 4: Gebruikers aanmaken
Het is voor de netbeheerder van belang om, zo snel mogelijk nadat de organisatie is opgevoerd en de IP-adressen voor de acceptatie omgeving zijn vrijgegeven, de gebruikersaccounts te registreren en te activeren op de acceptatie omgeving.
Ga hiervoor naar de Acceptatieomgeving en klik rechtsbovenin op "Account aanmaken".
Als de gebruikers zijn aangemaakt, dan kan het onderstaande service request worden gebruikt om de juiste autorisaties aan te vragen.
Gebruikers wijzigen: rollen, rechten (ont)koppelen
Let op! Een medewerker van de organisatie met de autorisatie Superuser Netbeheerder, kan zelf ook via de beheersfuncties van http://Mijnaansluiting.nl gebruikers autoriseren voor de eigen organisatie. Het is dus mogelijkerwijs niet nodig om alle medewerkers op te nemen in het onderstaande formulier indien deze zich niet direct kunnen registreren.
Stap 5: Autorisaties toewijzen
De autorisaties zullen worden verwerkt door de functioneel beheerder conform het ingediende service request. De verwerkingstijd is laag, maar afhankelijk van de beschikbaarheid van de functioneel beheerder kan het een aantal dagen duren om het request in zijn volledigheid te verwerken.
Medewerkers waar een mutatie op de rol plaatsvindt, krijgen hier ook automatisch ter notificatie een E-mail van op het adres waarmee zij zich hebben geregistreerd op http://Mijnaansluiting.nl . Dit geldt voor zowel het koppelen als het ontkoppelen van rollen.
Als het request is verwerkt door de functioneel beheerder, dan zal deze de aanvrager hiervan op de hoogte stellen.
Stap 6: Organisatiegegevens controleren
Als de benodigde autorisaties zijn toegewezen, is het voor de medewerker met de rol Superuser Netbeheerder mogelijk om aan te loggen en via de beheerschermen de organisatiegegevens in te zien (Inloggen -> Beheer -> Organisatiebeheer).
Alle gegevens die eerder zijn aangeleverd staan hier vermeldt en het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder om ervoor zorg te dragen dat deze gegevens juist zijn en blijven.
Daarom wordt in deze stap expliciet aandacht gevraagd van de netbeheerder om zich ervan zeker te stellen dat de basisgegevens van de organisatie zijn gevuld en eventueel dat deze gegevens nog worden aangevuld indien nieuwe of aangepaste informatie voor handen is.
Indien de organisatiegegevens juist zijn, kan de netbeheerder dit aangeven bij de functioneel beheerder van http://Mijnaansluiting.nl en kan de netbeheerder verder met Stap 7.
Stap 7: Overige organisatiecontent opvoeren
Nadat de basisgegevens zijn gecontroleerd en eventueel zijn aangevuld of gecorrigeerd door de netbeheerder, is het nog zaak om de overige content op te voeren die van belang is voor de netbeheerder en een goede werking van http://MijnAansluiting.nl .
Op de pagina Beheerdocumentatie_voor_de_deelnemer_(superusers) staat meer informatie over de werking van http://MijnAansluiting.nl en of het noodzakelijk is om aanvullende content op te voeren en waar.
Stap 8: Testen
Wanneer alle content is opgevoerd in http://MijnAansluiting.nl , dan bestaat er de mogelijkheid voor de netbeheerder om zelfstandig een aantal testen uit te voeren om te valideren of de content klopt, het verzorgingsgebied naar behoren werkt etc. etc.
Let op! Het verdient hierbij de aanbeveling om een testaccount te registreren en te activeren, waarmee aanvragen kunnen worden ingediend op de acceptatie omgeving.
Met de functioneel beheerder kunnen eventueel afzonderlijk afspraken worden gemaakt over eventuele ondersteuning bij dezen testen.
Als de testen zijn afgerond dan kan dit bij de functioneel beheerder worden gemeld.
Let op! Er staat geen verplichte doorlooptijd voor deze testen, dus de netbeheerder heeft hier zelf de controle over het moment waarop de testen voor akkoord worden gemeld richting de netbeheerder.
Stap 9: Kopiëren content
Als de testen zijn afgerond dan wordt de content van de netbeheerder geëxporteerd. Hiervoor zal een verzoek worden ingediend bij de technisch beheerder van http://Mijnaansluiting.nl . Indien de netbeheerder bekend is met een einddatum voor wat betreft de testen, kan deze al van te voren worden doorgegeven aan de functioneel beheerder, zodat deze met de technisch beheerder de export van de content kan inplannen voor die datum of in ieder geval de haalbaarheid daarvan kan toetsen bij de technisch beheerder. Het kan bijvoorbeeld in verband met het doorvoeren van een release onwenselijk zijn om de content op een dergelijk moment te kopiëren.
Let op! Gebruikersaccount zullen geen onderdeel zijn van de export en alle medewerkers die een gebruikersaccount moeten krijgen op productie zullen zich (nogmaals) moeten registreren op de productie omgeving.
Stap 10: Gebruikersregistratie op productie
De URL van productie: https://www.mijnaansluiting.nl/
Het is voor de productie omgeving niet nodig om IP-adressen vrij te geven om zo bij de productie omgeving te kunnen. Het is dus voor de netbeheerder mogelijk om in dit geval een stukje vooruit te werken door de gebruikers die toegang moeten krijgen tot productie om die zich alvast te laten registreren en activeren.
Stap 11: Implementatie organisatie op productie
De export wordt in overleg met de netbeheerder op een nader te bepalen datum op de productie omgeving geïmporteerd. Dit gebeurt op basis van de eerder gemaakte export.
Na deze geplande actie zal de organisatie direct actief zijn op de productie omgeving en kunnen er door klanten aanvragen worden ingediend. Om dit te voorkomen kan er, des gewenst, een leeg verzorgingsgebied worden opgevoerd. Hiermee is de organisatie wel actief op de productie omgeving, maar kunnen klanten de organisatie nog niet vinden in het systeem en kunnen er ook geen aanvragen worden ingediend.
Als netbeheerder moet hier dus rekening mee gehouden worden en dient het dus een zorgvuldig afgewogen beslissing te zijn om “live te gaan” met de organisatie en een eventuele wens om tijdelijk nog actief te zijn met een leegverzorgingsgebied moet tijdig kenbaar gemaakt worden bij de functioneel beheerder, zodat die de actie kan uitvoeren of deze actie door de technisch beheerder uit kan laten voeren na de import op productie.
Stap 12: Gebruikers koppelen
De laatste handeling die nog plaats moet vinden en die pas kan worden uitgevoerd als de organisatie is geïmporteerd op de productie omgeving, is het koppelen van de eerder doorgegeven lijst met medewerkers (via het mutatieformulier voor autorisaties).
De medewerkers krijgen ook op de productie omgeving individueel een melding als hun gebruikersaccount is gekoppeld aan de aangevraagde rol.
Als de functioneel beheerder deze actie heeft afgerond, dan zal hij dit melden richting de aanvrager.