Dashboard Aansluiting

Het dashboard geeft inzicht in je werkvoorraad die je samen in combi uitvoert én het geeft inzicht in alle DSP opdrachten. Het dient als startpunt voor de verschillende lijstweergaves.

Het dashboard kent vier onderdelen:

Afhankelijk van je rol, welke deelnemer of combi je toe behoort, zullen de verschillende onderdelen wel of niet getoond worden.

Hieronder zal ieder van deze vier onderdelen worden toegelicht:

Processtappen

image-20240703-095632.png

Dit scherm (de eerste tab op het dashboard) is een weergave van alle projecten (die in CAPO zijn gedefinieerd als combiuitvoering) en laat zien in welke processtap (conform CAPO definitie) het project zich bevindt. Een aanvraag in CAPO wordt bewust een project genoemd. Deze term wordt gebruikt zodat we een overkoepelende term voor alle soorten "projecten" hebben die CAPO kent, nu en in de toekomst. Er kunnen binnen een project uiteraard meerdere producten bestaan.
Het projectenproces is ingedeeld in een aantal processtappen. De status die bij de processtap hoort wordt bepaald door middel van het signaleren van berichten via DSP of LIP. Door op het dashboard op een blok met zo’n processtap te klikken kom je in een gefilterd overzicht van het projectenscherm met alle projecten die momenteel in die processtap zitten.

image-20240703-095851.png
gefilterd overzicht van projecten van tegel “Werkvoorbereiding”

Intake

Een project begint altijd in de intakefase. In die fase zijn de verwachte opdrachten nog niet verstuurd van de netbeheerder naar de aannemer, maar moeten toch al een aantal zaken doorlopen of geregeld worden.

Tijdens de intakefase geeft de netbeheerder aan of:

  • men mee in combi gaat

  • er extra werkvoorbereiding nodig is (dit doet de NB dan zelf in geval van niet-standaard werk)

  • aanleg van een hoofdleiding benodigd is (om de aansluiting(en) te kunnen realiseren)

Werkvoorbereiding

Het project komt in de processtap werkvoorbereiding op het moment dat alle betrokken netbeheerders een DSP opdracht hebben verstuurd voor elk product. Een product is bijvoorbeeld de discipline ‘water’ bij object ‘Kerkstraat 16 in Arnhem’) dat in de aanvraag zit. In het geval dat een deel van de verwachte opdrachten is verstuurd, blijft op projectniveau de ‘laagste’ processtap staan. Stel dat de elektra-opdracht voor de objecten in het project wordt verstuurd, maar de opdracht voor water nog niet. Dan gaat voor de discipline elektra de status naar werkvoorbereiding, maar voor water blijft deze nog op intake staan. Op projectniveau blijft de status dan ook nog op intake staan. Als een van de netbeheerders in het project daarnaast zou besluiten om niet mee te gaan in combi of de opdracht te annuleren gaat het project ook naar fase werkvoorbereiding.

image-20240703-093840.png Als alle netbeheerders aangeven niet mee in combi te gaan verandert de status in ‘geen combiuitvoering’.

In uitvoering

Op het moment dat de eerste opdracht binnen het project technisch gereed gemeld wordt gemeld door de aannemer gaat de status van het project van werkvoorbereiding naar in uitvoering. Dit doet de aannemer door een TG bericht te versturen via DSP.

Oplevering

Een project gaat naar fase oplevering op het moment dat alle producten in de aanvraag technisch gereed zijn gemeld. Dan dienen de TG berichten voor alle disciplines verzonden te zijn.

Geannuleerd

Als alle opdrachten binnen het project zijn geannuleerd door de netbeheerder(s) komt het project in de processtap geannuleerd terecht of wanneer de aanvraag is geannuleerd vanuit het LIP door middel van een 9.5 annulering.

Gereed

Als de TG / AGA / AGP berichten in DSP zijn goedgekeurd door de netbeheerder stuurt deze een ‘opdracht gereed’ bericht. Als dit bericht is ontvangen voor alle producten in het project krijgt deze status ‘gereed’. Vervolgens wordt het project 30 dagen na status gereed automatisch inactief gemaakt.

Geen combiuitvoering

Als alle netbeheerders die op de aanvraag staan in de quickscan hebben aangegeven niet mee in combi te gaan komt het project in status Geen combiuitvoering. Daarnaast worden sommige netbeheerders automatisch uit combi gemeld (bijvoorbeeld in het geval van media). Deze aanvragen gaan buiten CAPO om. Deze projecten krijgen ook de status Geen combiuitvoering.

KPI’s

In dit scherm wordt de status per KPI weergegeven. De definities van deze KPI’s zijn contractueel vastgelegd en kunnen verschillen per combi. Er kan worden gefilterd op:

  • Coördinerende aannemer

  • Contractgebied

  • Netbeheerder

  • Labels

In de blokken zie je per KPI kleuren die aangeven in hoeverre de opdracht zich verhoudt t.o.v. de norm (zoals beschreven in het combicontract):

  • image-20240703-094229.png Op tijd (KPI is nog niet verlopen)

  • image-20240703-094240.png Nog net op tijd (KPI dreigt bijna te verlopen)

  • image-20240703-094841.png Te laat (KPI is verlopen)

Door op de tegels te klikken van bijvoorbeeld Voorlopig te plannen open je de pagina met ingevulde filter Combicontracten:

Werkbakken

Via de derde tab op het dashboard is te zien hoeveel DSP opdrachten er in welke fase van het proces zitten. Dit zijn dus naast de combi-opdrachten ook alle solo opdrachten. Deze tab is dan ook alleen zichtbaar voor een netbeheerder en een aannemer. Deze fases zijn uitgesplitst per actiehouder; de netbeheerder of aannemer. Deze werkbakken zijn alleen zichtbaar voor de aannemer en de netbeheerder, de combi heeft namelijk het combi-opdrachtenscherm voor een dergelijk overzicht binnen het combigebied.

De onderverdeling binnen de werkbakken is:

Netbeheerder

Aannemer

Uitval

Netbeheerder

Aannemer

Uitval

Bijstellen
Beoordelen TG
Beoordelen AGA
Beoordelen AGP
Gereedmelden

Uitvoeren
Afgekeurde TG
Opleveren AGA
Opleveren AGP
Verwerken annuleringen

Verwerken uitval

Door op zo’n blok te klikken krijg je een gefilterd overzicht van die specifieke opdrachten. Zo kan een netbeheerder of aannemer beoordelen wat er nog uitgevoerd dient te worden.

Werklijsten

In het Werklijsten scherm zijn alle voor de gebruiker relevante openstaande acties, activiteiten en op te leveren bijlagen in één oogopslag zichtbaar. Op de diverse tegels zijn het aantal openstaande acties, activiteiten en bijlagen zichtbaar. Wat je te zien krijgt als je daar op klikt is per rol verschillend:

  • Netbeheerders en aannemers zien het aantal openstaande acties, activiteiten en bijlagen die specifiek aan hun organisatie zijn toegewezen

  • De combi ziet alle openstaande acties, activiteiten en bijlagen van alle deelnemers in het betreffende combigebied

Om deze laatste reden heeft de combi hier een extra filter met ‘organisatie’ om te kunnen zien welke partij nog iets moet doen.

image-20240703-095351.png Als de bijlagenfunctionaliteit binnen een combi niet is aangezet, worden er geen aantallen zichtbaar op de bijlagen-tegels.

Het klikken op deze tegels brengt je naar verschillende schermen met vooringestelde filters:

  • Bij het doorklikken op een actie, kom je in het projectenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin deze actie nog moet worden uitgevoerd.

  • Bij het doorklikken op activiteiten, kom je in het activiteitenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin de specifieke activiteit nog openstaat.

  • Bij het doorklikken op bijlagen, kom je in het bijlagenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin de specifieke bijlage nog moet worden opgeleverd.

Op de werklijst kan gefilterd worden op de geplande uitvoeringsdatum door het invullen van “Project gepland van” en “Project gepland tot”. Ook kan er gefilterd worden op eventuele Labels die aan het project hangen.