Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Current »

Inhoudsopgave

Aanvraag compleet

Een project kan de status "Aanvraag compleet" bereiken. Dit wordt bereikt als voor alle disciplines in de aanvraag duidelijk is of ze • Mee gaan in de combi, • Een opdracht bericht hebben verstuurd, • De discipline hebben geannuleerd in LIP. Er wordt hier rekening gehouden met welke deelnemers gebruik maken van DSP en in het combicontract zitten.

AGA

Met het AGAsset-bericht (Administratief Gereed Assets) meldt de aannemer de opdracht administratief gereed Het AGAssets-bericht bevat voornamelijk de geografische ligging van de assets.

AGD

Aansluit gereed datum (AGD) die door een klant wordt ingevuld op het LIP, wordt overgenomen in CAPO (mits dit in het LIP ‘aanstaat’ voor de Netbeheerder). Indien er binnen een combi gebruik wordt gemaakt van de AGD van het LIP, zal niet meer de wensdatum klant worden getoond in CAPO, maar de AGD.

AGD is opgenomen in de geplande uitvoeringsdatum. In plaats van wensdatum klant, wordt AGD gebruikt met de volgende uitgangspunten:

  • AGD niet actief in een gebied:

    • wensdatum klant

  • AGD actief in een gebied, maar er is geen datum beschikbaar (klant heeft aangegeven bij AGD onbekend):

    • wensdatum wordt niet gebruikt

    • geplande uitvoeringsdatum = aanvraagdatum + minimale wachttijd

  • AGD actief in een gebied met een datum:

    • wensdatum wordt niet gebruikt

    • AGD ligt voor aanvraagdatum + minimale wachttijd: geplande uitvoeringsdatum = aanvraagdatum + minimale wachttijd

    • AGD ligt na aanvraagdatum + minimale wachttijd: geplande uitvoeringsdatum = AGD

AGP

Het AGProductiestaat-bericht ((Administratief Gereed Productiestaat) bevat de financiële verantwoording over de uitgevoerde werkzaamheden.

API

Een API (Application Programming Interface) maakt het mogelijk om het ene (computer)systeem te laten communiceren met het andere systeem. Het maakt dus mogelijk dat een gebruiker in de eigen bedrijfssystemen kan werken en CAPO daar via de API de benodigde informatie ophaalt en heen stuurt.

Automatisch mee in combi / uit combi

Voor een netbeheerder kan geconfigureerd worden dat deze in een bepaald combigebied na het verstrijken van x aantal werkdagen ten opzichte van de aanvraagdatum wel of niet mee gaat in combi. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij bepaalde mediapartijen die CAPO niet actief gebruiken en daarom voor de voortgang automatisch uit combi wordt gemeld. Zo zijn er ook partijen die automatisch mee gaan in combi omdat ze altijd mee in combi gaan en ze het zo niet handmatig hoeven aan te geven.

Bijlage

Een bijlage is een document dat toebehoort aan een project. Zo is het document voor alle betrokken deelnemers toegankelijk en is er één waarheid. Mogelijke bijlagen zijn bodemonderzoek, bodemrapport, bodemvooronderzoek, tracétekening bodem, tracétekening vergunning, combi schetsontwerp, vergunning en milieuprocedure. In het scherm “Overzicht van uw bijlagen” is ook te zien in welke projecten nog bijlagen dienen te worden opgeleverd.

Bijstelling

Het bijstellingbericht is bedoeld om een opdracht te laten aanpassen door de netbeheerder wanneer de opdracht gecorrigeerd dient te worden (bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er een andere activiteit dient te worden uitgevoerd dan de oorspronkelijke opdracht).

Combicontract

CAPO maakt inzichtelijk welke deelnemers er per contractgebied actief zijn en voor een selecte set functionaliteiten vanaf welke datum deze actief is binnen elk gebied.

Combigebied

Het geografische gebied waarvoor een samenwerkingsverband tussen netbeheerders en aannemers geldt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Grond’g, Synfra of Sion.

Combimedewerker

Een persoon die werkt voor een combi en alle informatie in kan zien van de contractgebieden die vallen onder die combi.

Combiorganisatie

De organisatie die invulling geeft aan de uitvoerende taken, zoals die zijn vastgelegd door de netwerkbedrijven in het samenwerkingsverband. Deze taken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst of de oprichtingsakte als het een stichting betreft.

Combiwerkvoorbereider

De rol van combiwerkvoorbereider verschilt op één plek van die van combimedewerker, namelijk dat de werkvoorbereider klantgegevens en de beantwoorde vragen uit de aanvraag kan zien en de combimedewerker niet. Dit is nodig omdat in een aantal combi’s de werkvoorbereider ook vergunningen en/of bodemonderzoeken aanvraagt waarbij deze gegevens dienen te worden overgenomen. Om deze klantgegevens te kúnnen zien is het van belang dat minimaal één netbeheerder in het project mee in combi gaat.

Contractgebied

Een geografisch gebied binnen een combigebied waarin voor iedere discipline één netwerkbedrijf werk heeft uitbesteed aan de gezamenlijke aannemer (de zogenaamde combi-aannemer).

Coördinerende aannemer

De aannemer die in een contractgebied een coördinerende rol heeft en alle projecten ziet die binnen dat gebied uitgevoerd worden.

Dienst

Aanduiding in LIP+ voor een nieuwe, te wijzigen of te verwijderen aansluiting.

Discipline

De aanduiding voor het netwerk waaraan werkzaamheden worden uitgevoerd, gerelateerd aan de nutsvoorziening die via het netwerk wordt getransporteerd; gas, elektriciteit, drinkwater, media, rioolwater, warmte.

DSP

Digitaal Samenwerkings Platform, het systeem waarmee berichten voor het aansluitproces verstuurd worden tussen netwerkbedrijven en aannemers.

Extra Werkvoorbereiding

Als de Netbeheerder (bijv in de Quickscan of dmv een Activiteit) aangeeft Extra Werkvoorbereiding te hebben, dan betekent dat dat de Netbeheerder zelf de werkvoorbereiding doet voordat de opdracht naar de Aannemer gaat.

Fase in uitvoering

De fase waarin de aansluitleiding wordt aangelegd bij de aanvrager. In CAPO wordt op het moment dat de eerste opdracht binnen het project technisch gereed gemeld (TG bericht) wordt door de aannemer de status van het project aangepast naar ‘in uitvoering’.

Fase intake

Een project begint altijd in de intakefase. In deze fase zijn de verwachte opdrachten nog niet verstuurd van de netbeheerder naar de aannemer, maar moeten toch al een aantal zaken doorlopen of geregeld worden. Zo geeft de netbeheerder aan of deze mee gaat in combi en of extra werkvoorbereiding en/of aanleg van een hoofdleiding benodigd is.

Fase oplevering

De afsluitende fase van een project, hierin worden de laatste zaken afgerond en gecontroleerd. In CAPO gaat een project naar fase oplevering op het moment dat alle producten in de aanvraag technisch gereed zijn gemeld.

Fase werkvoorbereiding

De fase die volgt na de intake fase en waarin de aanleg concreet wordt voorbereid. Het project komt in CAPO in fase werkvoorbereiding terecht op moment dat alle betrokken netbeheerders een DSP opdracht hebben verstuurd voor elk product. Als een van de netbeheerders in het project daarentegen zou besluiten om niet mee te gaan in combi of de opdracht te annuleren gaat het project gaat ook naar fase werkvoorbereiding.

Gebiedswissel

Met een gebiedswissel kan in CAPO het contractgebied waar een project toe behoort worden gewijzigd.

Gebruiker DSP

CAPO toont of een partij DSP gebruikt en dus of er DSP berichten verwacht worden.

Gedelegeerd netbeheerder

Deze partij neemt de volledige werkzaamheden van een netbeheerder in een contractgebied over en ziet in CAPO exact hetzelfde als de netbeheerder zelf. Dit komt regelmatig voor bij mediapartijen.

Geplande uitvoeringsdatum

De geplande uitvoeringsdatum kan in CAPO verschillende statussen hebben. Deze status staat vermeld onder het kopje geplande uitvoering in het vak Gegevens op het projectdetailscherm. Voor de definitie van de verschillende statussen zie Geplande Uitvoeringsdatum in de CAPO UI Handleiding.

Gesplitste werkvoorbereiding

Dit betreft een project in de intakefase waar één van de netbeheerders voor een of meerdere disciplines heeft aangegeven extra werkvoorbereiding te gaan doen en waar de werkmap nog niet is opgeleverd. Voor de overige discipline(s) wordt werkvoorbereiding door de aannemer gedaan zoals dit bij standaard werk het geval is. Er is dan sprake van gesplitste werkvoorbereiding. Deze actie wordt afgerond op het moment dat de werkmap van extra werkvoorbereiding wordt opgeleverd óf de opdracht voor deze discipline verstuurd wordt voor het moment van oplevering. De actie wordt in het laatste geval automatisch afgerond.

Inactieve projecten

Binnen CAPO bestaan inactieve projecten; 30 dagen na geplande uitvoeringsdatum wordt het project automatisch op inactief (los van status) gezet. Het is goed mogelijk dat een project inactief is en je deze daarom niet kunt vinden. Zowel de combi als de aannemer kunnen aanvragen inactief (en ook weer actief) maken, de netbeheerder kan dit niet.

KCM1 activiteit

Klant Contact Moment 1; er wordt automatisch een KCM1 activiteit (mét bijbehorende opleverdatum) aangemaakt op een project zodra het de status "aanvraag compleet" bereikt. De coördinerende aannemer kan de KCM1 activiteit afronden en daarbij een notitie toevoegen.

KPI

Kritische Prestatie Indicator. Via de tweede tab op dashboard kan de status van KPI’s worden weergegeven. De definities van deze KPI’s zijn contractueel vastgelegd en kunnen verschillen per combi. In de blokken zie je per KPI kleuren die aangeven in hoeverre de opdracht zich verhoudt ten opzichte van de beschreven norm in het combicontract.

KTO

Klant Tevredenheids Onderzoek; zodra een project voor alle disciplines de status TG bereikt wordt er een KTO activiteit aangemaakt. KTO wordt alleen verstuurd als de aanvraag door dezelfde aannemer wordt uitgevoerd. Zijn er meerdere aannemers op een aanvraag, wordt de KTO vanuit CAPO geannuleerd.

Wanneer CAPO de KTO wel verstuurd, geeft CAPO een signaal door aan een externe partij (Expoints) om de KTO ook daadwerkelijk te versturen. Expoints voert ook diverse controles uit voordat de KTO daadwerkelijk wordt verstuurd. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van tussentijdse KTO metingen.

KTO tussenmeting: voorlopig en definitief gepland

  • Er kan een KTO voorlopige planning worden verstuurd 6 dagen na werkvoorbereiding

  • Er kan een KTO definitieve planning worden verstuurd 1 dag na definitief planbericht

Levermoment

Soms staat bij de geplande uitvoeringsdatum het levermoment weergegeven, dit is een datum met de letter L daarvoor. Dit levermoment wordt gevuld vanuit de datum die de netbeheerder in de DSP-opdracht aan de aannemer stuurt. Over het algemeen is deze datum gelijk aan de wensdatum. De netbeheerder heeft echter de mogelijkheid dit aan te passen, dan wijkt het levermoment af van de wensdatum.

LIP

Landelijk Intake Portaal, de website van MijnAansluiting waar klanten een aanvraag kunnen doen voor werkzaamheden aan hun aansluiting. In LIP is niet zichtbaar of een aanvraag binnen een combicontract valt of niet

Mee in combi

Netbeheerders kunnen namens hun disciplines aangeven of ze mee gaan in combi of niet. Dit wordt voor iedereen zichtbaar in het projectdetailscherm. Mee in combi betekent dat de netbeheerder de intentie heeft het uit te voeren werk in één gang uit te voeren tegelijk met de overige aangevraagde disciplines.

Netgedreven aanvraag

Het komt soms voor dat een aanvraag niet afkomstig is van een klant maar dat deze geïnitieerd is door een netbeheerder zelf. We spreken dan van een netgedreven aanvraag.

Object

Aanduiding in LIP+ voor een type bouwwerk (zoals woonhuis, abri, laadpaal, parkeermeter of bedrijfspand).

Opdrachtbericht

Het bericht in DSP waarmee een netwerkbedrijf een opdracht verstuurd naar de aannemer

OpdrachtGereed

Om het opdrachtproces definitief af te ronden wordt door de netbeheerder het Opdrachtgereed-bericht verstuurd

Partijen in combicontract

In CAPO is geconfigureerd welke partijen deelnemen aan het combicontract per contractgebied.

PowerBi

PowerBI is een algemene business intelligence tool. Mijn Aansluiting hanteert PowerBI als rapportagetool voor de beschikbare informatie in CAPO. In Power BI geven de combi-rapportages namelijk geaggregeerde informatie die gebaseerd is op een samenvatting van alle informatie die beschikbaar is vanuit DSP en LIP voor een bepaalde organisatie. Het geeft geen inzicht in individuele gevallen. Het doel van de rapportages is om strategische inzichten te verkrijgen over het verloop van de aansluitwerkzaamheden binnen een bepaald gebied of voor een bepaalde organisatie.

Processtap

Een aanvraag bevindt zich in een bepaalde processtap. De reguliere processtappen zijn intake, werkvoorbereiding, in uitvoering, oplevering en gereed. Daarnaast zijn er ook nog geannuleerd en geen combiuitvoering.

Product

De combinatie van een discipline en een object. Voorbeeld van een product: de disciplines water bij object Kerkstraat 1 in Almere

Project

In CAPO wordt een aanvraag een project genoemd. Deze term wordt gebruikt zodat er een overkoepelende term voor alle soorten "projecten" is die CAPO kent, nu en in de toekomst.

Projectdetailscherm

Als er in het projectenscherm op image-20240702-064325.png wordt geklikt verschijnt het projectdetailscherm. Hierin wordt praktische alle beschikbare informatie op een project weergegeven.

Projectdossier

Een projectdossier is een omgeving waarin documenten en afspraken met betrokken organisaties uitgewisseld kunnen worden. Hier kunnen onder meer hoofdleidingen worden aangevraagd.

Rollen in CAPO

CAPO gebruikt verschillende rollen voor de deelnemers in het aansluitproces. Deze rollen hebben verschillende mogelijkheden binnen CAPO, gebaseerd op hun verantwoordelijkheid binnen het aansluitproces. Zo wordt geregeld dat per rol verschilt welke informatie zichtbaar is en welke rechten ze hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal verschillende rollen met verschillende functionaliteiten:

  • Combimedewerker een persoon die werkt voor een combi en alle informatie in kan zien van de contractgebieden die vallen onder die combi.

  • Combiwerkvoorbereider is in principe gelijk aan de combimedewerker met als verschil dat de werkvoorbereider de klantgegevens en de beantwoorde vragen uit de aanvraag daarnaast ook kan zien. Dit is nodig omdat in een aantal combi’s de werkvoorbereider ook vergunningen en/of bodemonderzoeken aanvraagt waarbij deze gegevens dienen te worden overgenomen. Om deze klantgegevens te kúnnen zien is het van belang dat minimaal één netbeheerder in het project mee in combi gaat.

  • Aannemer ziet in CAPO alleen datgeen wat voor hem van toepassing is. Daarvoor zijn er ‘werkbakken’ die bereikbaar zijn via het dashboard. Deze werkbakken tonen alle DSP opdrachten, dus naast de combiprojecten ook al het solowerk. Omdat er verschillende ‘soorten’ aannemers zijn staan er soms twee vermeld in het projectenscherm bij het kopje aannemer. Deze twee verschillende soorten zijn:

    • Coördinerende aannemer: aannemer die in een contractgebied een coördinerende rol heeft en alle projecten ziet die binnen dat gebied uitgevoerd worden.

    • Uitvoerende aannemer: uitvoerende partij in een contractgebied die de opdracht van de coördinerende aannemer ontvangt en de werkzaamheden vervolgens daadwerkelijk uitvoert. Ziet alleen de projecten waar de aannemer zelf concreet bij betrokken is.

  • Netbeheerder een persoon die werkt bij een netbeheerder van één of meerdere disciplines. Ook netbeheerders zien in CAPO alleen datgeen wat binnen het combigebied voor hun van toepassing is.

    • Gedelegeerde netbeheerder deze neemt de volledige werkzaamheden van een netbeheerder in een contractgebied over en ziet exact hetzelfde als de netbeheerder zelf.

QAS-omgeving

De QAS-omgeving is de testomgeving van CAPO. Deze is toegankelijk via deze link De gebruiker dient wel apart toegang aan te vragen bij Functioneel Beheer, ook als je al wel rechten hebt voor de CAPO productieomgeving.

SAN

SAN is een afkorting voor Saneren oude gasmeter. Deze term wordt gebruikt bij netbeheerder Enexis

Subdienst

Aanduiding in LIP+ voor het specificeren van verschillende diensten

TG bericht

Met het TG (Technisch Gereed) bericht geeft de aannemer aan dat de werkzaamheden technisch klaar zijn en wanneer deze zijn uitgevoerd. Daarnaast worden in dit bericht de metergegevens verstuurd.

Uitvoerende aannemer

De uitvoerende partij in een contractgebied die de opdracht van de coördinerende aannemer ontvangt en de werkzaamheden vervolgens daadwerkelijk uitvoert. Ziet in CAPO alleen de projecten waar de aannemer zelf concreet bij betrokken is.

Verwachte bijlage

Het is in CAPO mogelijk een verwachte bijlage aan te maken, dat betekent dat er een bijlage opgeleverd moet worden op een uiterlijke opleverdatum. Dit kan zowel aan een andere deelnemer als aan de eigen organisatie worden toegekend.

VOG

VOG is een afkorting voor Vervangen Oude Gasmeter. Deze term wordt gebruikt bij netbeheerder Enexis

Wensdatum

De wensdatum is de datum van de maandag van de wensweek zoals is ingevuld in de oorspronkelijke aanvraag in LIP

  • No labels